Letovanje sa detetom – šta poneti od lekova

Odlazak sa detetom na more, posebno prvi put, veliki je stres za roditelje. Da li će biti lako doći do pedijatra ukoliko bude bilo potrebe? Gde pronaći lekove? Šta sve poneti iz Srbije kada krenemo na put? Potrudili smo se da vam pomognemo.

Tablete protiv povraćanja

Pre svega tablete protiv povraćanja jer mnogi mališani loše podnose put. Na tržištu ih ima više, a sa pedijatrom se posavetujte koji je najbolji za vašeg mališana.

Lekovi za obaranje temperature

Lekovi koje roditelji najčešće koriste za povišenu temperaturu su Paracetamol (Febricet, Paracet, Miralgin, Eferalgan...) ili ibuprofen (Brufen). Pored sirupa treba poneti i čepiće (supozitorije) paracetamola. Čepići su veoma važni kada dete povraća ili jednostavno neće da proguta sirup. Naravno, ne treba ih koristiti kada dete ima proliv. Dobri su i za terapiju sunčanice, naravno, uz uzimanje velikih količina tečnosti.

Sredstva za nadoknadu tečnosti (za oralnu rehidraciju)

U ove svrhe najčešće se koristi Orosal. U svakom slučaju, pedijatri preporučuju da dete dehidrirate po principu “češće, a manje”.

Antibiotik i antibiotska krema

Njih nikako ne bi trebalo uzimati na svoju ruku, ali valja imati neki sirup sa antibiotikom širokog spectra kod sebe.

Lekovi protiv alergija

Alergije se mogu javiti na sunce, insekte, četo i na novu vrstu hrane. Ne zaboravite lekove protiv alergija, posebno kada je reč o uobičajenim alergijama kakva je, na primer, koprivnjača (urtikarija). Oni, takođe, mogu da ublaže tegobe kod opekotina koje su izazvane prekomernim sunčanjem. O tome koji je lek najbolji, posavetujte se sa pedijatrom.

Kapi za nos

Na tržištu se mogu naći različite kapi, ali i fiziološki rastvor može biti pogodan.

U apoteci za put bi valjalo da se nađu i:

- toplomer,

- u slučaju uboda ili ujeda insekata treba imati odgovarajuća sredstva protiv bolova i infekcije,

- zavoj i flastere,

- kremu za sunčanje sa što višim faktorom zaštite.

Nadamo se da vam ništa od ovde navedenog neće biti potrebno, ali uvek je bolje biti predostrožan.

Želimo vam srećan put!