Ekološka i turistička aplikacija

Sve je više stranih, a i domaćih turista koji istražuju prirodne lepote i zaboravljene krajeve naše zemlje. Poslednjih godina se pominju kulturna i prirodna bogatstva Srbije, a sada je urađeno i nešto što će unaprediti razvoj domaćeg turizma i podići nivo ekološke svesti.

Zahvaljujući jedinstvenim mobilnim aplikacijama razvijenim uz podršku „Telenor fondacije“, kako našim građanima, tako i stranim turistima, olakšan je pristup informacijama koje bi svakome mogle da pomognu u odlučivanju prilikom odabira destinacije za odmor. Informacije o 85 eko-turističkih destinacija, o ugostiteljskoj ponudi širom Srbije i pokrivenosti besplatnim internetom, možete imati na vašim mobilnim telefonima.

Centar za unapređenje životne sredine predstavio je prvi put krajem aprila ove godine aplikaciju „Plavo zelena mapa Srbije“. Ova android aplikacija promoviše zaštitu životne sredine i eko-turizam.

Korisnicima pruža uvid u različite lokacije kao što su zaštićena područja, parkovi u urbanim sredinama, Telenor internet parkovi. Dostupan je i prikaz ugostiteljske ponude, lokacije zanimljivih mesta i uputstva kako stići do njih.

Za sve one koji su zainteresovani da istraže još zanimljivih mesta, na dopunjenoj aplikaciji EcoVirtuor nalaze se informacije o 15 nacionalnih parkova, specijalnih rezervata i parkova prirode koji obuhvataju Đerdap, Taru, Deliblatsku peščaru, Obedsku baru, Bagremar, Goliju, Frušku goru, Gornje podunavlje, Staru planinu, Koviljsko-petrovaradinski rit.

Program Plavo zelena mapa Srbije relizuje se uz pomoć Telenor Fondacije, Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda i podršku Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Turističke organizacije Beograda.

Aplikacija je dostupna na srpskom i engleskom jeziku, a može se preuzeti besplatno putem interneta sa Google Play Store.