Šta sve naši putnici mogu da unesu u Srbiju

Koliko ste se puta zapitali šta sme da se unese u Srbiju nakon povratka iz inostranstva? Ovo su najvažnije stvari na koje bi valjalo da obratite pažnju.

U skladu sa međunarodnom Konvencijom o carinskim olakšicama u turizmu i našim propisima, putnik u Srbiju slobodno može uneti lični prtljag, lekove za ličnu upotrebu, boks cigareta, jedan parfem i litar alkoholnog pića.

Domaći putnici, pored predmeta ličnog prtljaga oslobođeni su od plaćanja uvoznih dažbina na predmete koje unose iz inostranstva, ako nisu namenjeni preprodaji, do ukupne vrednosti tih predmeta od 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti.

Posebne dozvole su potrebne za unošenje živih životinja, sirovina životinjskog porekla, kućne ljubimce, biljke i za amaterske radio stanice.

Na snazi je zabrana unošenja: oružja i municije, nedozvoljenih supstanci, otrova i štetnih materija kao i piratske robe (plagijata).

Unošenje novca u zemlju je neograničeno, ali su svi putnici u obavezi da prema Zakonu o sprečavanja pranja novca i finansiranju terorizma, prijave prenos svake sume iznad 10.000 evra na ulazu i na izlazu iz zemlje. Limit za iznošenje deviza iz zemlje iznosi 10.000 evra.

Izvor: Telegraf.rs