Kada kažemo baklave pomislimo prvo na Tursku. Pravimo ovaj specijalitet i u balkanskim zemljama, ali nisu potpuno iste. Kako se pravi prava turska baklava, koji su joj osnovni sastojci i o još nekim stvarima, govori Mustafa Karligom, generalni direktor Baklava Carstva u centru Beograda.
Mustafa je u Srbiju došao sa porodicom pre četiri godine. U njihovoj proizvodnji svakodnevno nastaju najfinije turske baklave koje Srbi rado kupuju.
- Svaki dan se pravi sveža baklava. Mesimo tokom noći i ujutru šaljemo u sve prodajne objekte širom Srbije.
Koliko je vremena potrebno da se napravi baklava?
- Baklava se pravi 7-8 sati. To naravno nije za samo jednu tepsiju. To je smesa za sve baklave koje napravimo za jedan dan i to je za sve radnje. Sve se radi ručno osim mešanja testa. Za to imamo mašine. Razvlačenje testa i motanje se, ipak, radi ručno.
Šta je to što mora da sadrži svaka baklava?
- Baklava mora da ima naše specijalno brašno za baklave i naše ulje. To uvozimo iz Turske. Još jedan sastojak koji mora biti iz Turske je pistaći. Ako je baklava sa njima. Sve ostalo – šećer, kokos, orasi...može biti iz bilo koje zemlje.
Kakva je razlika između srpske i turske baklave?
- Probao sam i srpske baklave, naravno. Sviđaju mi se, ali ukus nije isti. Jednostavno je drugačiji recpet. Srpska baklava je sočnija, sprema se na drugačiji način. Raspitivao sam se kako se pravi vaša baklava i drugačije je. Ne može da se poredi. Dobre su obe, svaka na svoj način.
Da li ljudi traže recept za baklavu?
- Često mi traže recept za baklavu. Nije problem da ja dam recept, ali nije sve samo u receptu. Bravljenje baklave je tehnika i to mora i da se nauči. Tehnika, princip...Neko traži recept, neko kore, a neko donese i svoj tanjir i želi da mu stavimo na njega da bi kod kuće rekao kako ih je lično pravio.
A šta on najviše voli od srpskih baklava?
- Od srpskih slatkiša volim da jedem torte i palačinke sa duplom Nutelom.