Vest koja će obradovati sve ljubitelje slatkiša, a najviše one netolerantne na određene sastojke kojih ima u hrani (pre svega onoj koja se nalazi na raftovima u marketima), jeste da je neko mislio i na njih !
U glavnom gradu Austrije sve je više kafića namenjenih osobama koje se bore sa alergijama. Da li se radi o glutenu, laktozi, lešnicima, svejedno je kada imate problem koji vas svakodnevno opominje. Stanovnici ove metropole imaju privilegiju da uživaju u ukusnim poslasticama i ne brinu o posledicama.
Jedan od pomenutih ugostiteljskih objekata je „Allergiker-Café“, smešten u četvrtom bečkom okrugu. Kafić može da se pohvali odličnom posetom, a prihvaćen je i od strane gostiju bez alergijskih tegoba.
Na ovu ideju došla je Margret Rothaug, i sama netolerantna na gluten. Da ne bi morala da se odrekne spremanja svakojakih poslastica, što je nju oduvek ispunjavalo, najpre je počela da eksperimentiše sa proizvodima bez glutena, a zatim dobila je inspiraciju i stvorila nove ukuse.
Kada je njena ćerka diplomirala na smeru grafički dizajn sa diplomskim radom „Marketinški koncept za „Kafić za alergičare““, odluka je pala „Taj koncept ćemo sprovesti u praksi“, priča Rothaug. „Najviši cilj je dobar ukus sa transparentnim sastojcima. Ne mora čovek da se stidi zbog toga što boluje od alergija. Kada neko pati od netolerancije na određenu hranu onda se odlazak u kafić ili restoran pretvara u pravo hodanje s preprekama, jer faktor nesigurnosti uvek postoji“, objašnjava Rothaug.
U ovom kafeu se ne koriste veštačke arome niti pojačivači ukusa, a u upotrebi su samo organski proizvodi iz regiona. Svaki proizvod, bilo torta ili neko jelo, obeleženi su simbolima: roze – bez glutena, plavi – bez laktoze, zeleni – sa malo histamina.
Za sve kojima smo zagolicali maštu, na zvaničnom sajtu (www.allergikercafe.at) nalaze se simpatičn e fotografije, cenovnici i još neke informacije, ako rešite da svratite I probate nešto iz njihove ponude.
Izvor: COMPRESS